תקציר: מאמר זה מסביר מה זו מדיטציה, איך ניתן לתרגל מדיטציה, לשלב את הגישה המדיטטיבית בחיי היום יום ולחיות במודעות.
מצב של מדיטציה מאופיין בהרפייה, ריכוז, השעייה של החשיבה הלוגית, נטייה להתבוננות פנימה ומודעות שונה.
מצב זה מלווה בשינויים רבים ביוכימיים ופיזיים בגוף אשר משנים את חילוף החומרים, קצב הלב, הנשימה, לחץ הדם והכימיה במח.
בדרך כלל כשאנשים מדמיינים מישהוא שמתרגל מדיטציה הם רואים בעיני רוחם אדם היושב בישיבת לוטוס עם עיניים עצומות, ידיים מונחות על הברכיים בתנועת יד מסויימת ולפעמים גם מדמיינים שהוא חוזר על המנטרה "אום". אדם קצת מרחף ומנותק מהמציאות.
למעשה יש אינספור סוגים של מדיטציות שאותן ניתן לחלק לשתי קטגוריות:
1. מדיטציות שמטרתן הגברת יכולת הריכוז ומיקוד תשומת הלב ע"י מיקוד תשומת הלב באובייקט המדיטציה.
2. מדיטציות שמטרתן התעלות מעל "המח החושב", דרך ההתבוננות בתהליכים הפנימיים, בכדי לראות את המציאות כפי שהיא ולהיות ולחיות במודעות.
ניתן להקדיש זמן מיוחד לתרגול המדיטציה ולתרגל מדיטציה בתנאים נוחים ושקטים בישיבה בעיניים עצומות.
כמו כן, ניתן ורצוי לתרגל מדיטציה, גם בעיניים פקוחות, תוך כדי הפעילות היום יומית, כלומר לשלב את הגישה המדיטטיבית בחיי היום יום.
תרגול כזה יביא לחיבור טוב יותר למציאות, לחיים "כאן ועכשיו" במקום חיים "כדרך אגב תוך כדי חשיבה על משהו אחר".
תרגול מדיטציה ושילוב הגישה המדיטטיבית בחיי היום יום בהתמדה, יביא בהדרגה לתוצאות הבאות הרשומות בשאלות נפוצות – למה כדאי לתרגל מדיטציה.
מומלץ להתחיל ולשלב תרגול מדיטציה וגישה מדיטטיבית בחייך:
* רגעי שקט:
במהלך היום, קח/י רגע שקט, לשנייה אחת נקה/י את הראש מכל המחשבות, בדיוק באותה צורה שאת/ה מניח/ה מידך את כל מה שאת/ה אוחז/ת בו. תזכורת לעשות זאת יכולה להיות כל פעם שהטלפון מצלצל.
* מדיטציה בפעולה:
בחר/י פעולה מסויימת מחיי היום יום שלך, שאת/ה בדרך כלל עושה אותה "על טייס אוטומטי" ונסה/י לבצע אותה במלוא תשומת הלב.
שימ/י לב לפעולה דרך החושים, לדוגמא ברחיצת כלים, שימ/י לב לתחושה של המים על הידיים והכלים בידיים, לצלילים של המים והכלים, לריח של הסבון וכד', או בעת האכילה שימ/י לב לטעמים בפה, לריחות, למרקם של האוכל, למראה שלו.
בחר/י להשאיר את תשומת הלב על הפעולה, כאילו את/ה הולכ/ת על חבל דק וחייך תלויים בכך, וסרב/י לתת לשום מחשבה להסיח את תשומת ליבך.
* מיקוד תשומת הלב בנשימה:
ברגעי הצורך (עומס מנטלי, לחץ, מחשבות טורדניות, סערת רגשות וכד') מקד/י את כל תשומת הלב על הנשימה ונשום/נשמי נשימה יוגית. בנוסף במהלך היום, תוך כדי פעולות שונות שלא דורשות תשומת לב רבה, מקד/י את תשומת הלב על הנשימה היוגית / התנועה של הנשימה בגוף במקום להתעסק במחשבות.
* הקדשת זמן מסויים לתרגול מדיטציה:
מצא/י זמן מסויים במהלך השבוע שבו אין לך רצון או כוח לעשות שום דבר אחר ויש לך צורך ורצון לנקות את הראש, שב/י בפינה שקטה בבית בעיניים עצומות ותרגל/י מדיטציה.
ניתן לתרגל מדיטציה בה ממקדים את תשומת הלב על הנשימה יוגית (ראה/י סעיף קודם) או לנוחותך קיימת באתר האינטרנט אפשרות להורדת קובץ אודיו של מדיטצית התבוננות מודרכת.
* החלפת חשיבה בעשייה:
כל מחשבה שאת/ה מוצא/ת את עצמך עסוק/ה בה, שאל/י את עצמך "האם אני יכול/ה או רוצה לעשות משהו בקשר לזה כרגע", אם כן, אז במקום לחשוב עשה/י, ואם לא, בחר/י בצורה נחושה להניח לדברים ולעשות משהו פרודוקטיבי אחר.
אין לנו אפשרות לשנות את העבר וכמעט ואין לנו שליטה על העתיד. כל החשיבה והדאגה בעולם לא תשנה את העובדה הזו.
יש לנו שליטה על מה אנו בוחרים לעשות עכשיו ואיך אנו בוחרים להגיב לאירועים השונים שקורים בחיינו.
בחר/י בלעשות כרגע מה שאת/ה יכול/ה, בצורה הכי טובה שאת/ה יכול/ה.
בחרי בשקט מנטלי ונפשי.
בכדי להעמיק וללמוד את הכלים המוזכרים במאמר זה, התקשר/י עכשיו 052-3470949 או לחצ/י צור קשר לתיאום שיעור התנסות מוזל בקורס מדיטציה ומודעות או לתיאום מפגש אישי של מודעות רגשית וטיפול רגשי. השיעורים מתקיימים בחיפה ובקריות. אם אינך גרה באזורים אלו, ניתן לקיים בזום שיעורים פרטיים של מדיטציה ומודעות או מפגשים אישיים של מודעות רגשית וריפוי רגשי.
כתיבת תגובה