תקציר: המאמר כולל רקע על תפקוד בלוטת התריס ובעיות בתפקוד בלוטת התריס (תת פעילות ופעילות יתר) ומציג כלים מעולם היוגה שעוזרים לטיפול בבעיות אלו.
בלוטת התריס (thyroid gland) הינה בלוטה קטנה, בצורה של פרפר שממוקמת בקדמת הצוואר, מתחת לפיקת הגרוגרת. להורמונים המופרשים על ידי בלוטת התריס השפעה מכרעת על בריאותך, דרך ההשפעה על כל ההיבטים של חילוף החומרים (מטבוליזם) בגוף.
בלוטת התריס מפרישה שני הורמונים עיקריים, תיירוקסין (thyroxine T-4) וטריודותיירונין (triiodothyronine T-3). הורמונים אלו משפיעים על הקצב בו הגוף משתמש בשומנים ופחמימות, על טמפרטורת הגוף, קצב הלב ועוזרים לווסת את ייצור הפרוטאין בגוף. בנוסף בלוטת התריס מפרישה קלסיתונין (calcitonin), הורמון אשר מווסת את כמות הסידן בדם.
הקצב בו מופרשים ההורמונים 4-T ו 3-T נשלט על ידי בלוטת יותרת המוח (pituitary gland) ועל ידי ההיפותלמוס (hypothalamus), שהינו אזור במוח המפקח על מערכת העצבים ומשמש כווסת חום לכל המערכת. ההיפותלמוס מאותת לבלוטת יותרת המוח לייצר הורמון להמרצת פעולת בלוטת התריס thyroid stimulating hormone TSH. בלוטת יותרת המוח משחררת TSH בהתאם לכמויות ההורמונים 4-T ו 3-T בדם. לבסוף, בלוטת התריס מפרישה את ההורמונים הללו בהתאם לרמת ה TSH בדם.
בתת פעילות של בלוטת התריס, בלוטת התריס לא מצליחה לייצר מספיק הורמונים וכמות ה TSH בדם נשארת גבוהה. בפעילות יתר של בלוטת התריס, בלוטת התריס מייצרת יותר מידי הורמונים וכמות ה TSH בדם תהיה נמוכה מהרגיל.
תת פעילות של בלוטת התריס (Hypothyroidism)
הסמפטומים לתת פעילות של בלוטת התריס, עשויים להשתנות בהתאם לחומרת המחסור בהורמוני בלוטת התריס. באופן כללי בעיות תפקוד בלוטת התריס נוטות להתפתח באופן הדרגתי לאורך שנים וכך גם הסמפטומים של המחלה. בתחילה יתכן שכמעט ולא תשימ/י לב לסמפטומים אלו, אך עם התפתחות המחלה, יבואו לידי ביטוי יותר סמפטומים.
סמפטומים לתת פעילות של בלוטת התריס כוללים: עייפות; כבדות; רגישות לקור; עצירות; עור יבש וחיוור; פנים נפוחות; קול צרוד; רמת כולסטרול גבוהה בדם; עליה בלתי מוסברת במשקל; כאבים, רגישות, נוקשות וחולשה בשרירים; כאבים, נוקשות ונפיחות במפרקים; דימום כבד מהרגיל בעת המחזור החודשי; שיער וציפורניים שבירים; דכאון.
הגורמים לתת פעילות של בלוטת התריס:
* מחלה אוטואימונית – כאשר המערכת החיסונית מייצרת נוגדנים אשר תוקפים את הרקמות בגוף, כגון בלוטת התריס ומשפיעים על היכולת של בלוטת התריס לייצר את ההורמונים הנדרשים.
* טיפול בפעילות יתר של בלוטת התריס – טיפול תרופתי בפעילות יתר של בלוטת התריס עשוי לגרום למצב תמידי של תת פעילות של בלוטת התריס.
* טיפול בקרינה רדיואקטיבית – הקרינה הרדיואקטיבית שמשמשת לטיפול בסרטן באזור הראש והצוואר עשויה להשפיע על תפקוד בלוטת התריס ולגרום לתת פעילות של הבלוטה.
* ניתוח בבלוטת התריס – הסרת חלק מהבלוטה על ידי ניתוח, יכול להקטין או לעצור את ייצור ההורמונים על ידי הבלוטה.
* טיפול תרופתי – ישנם תרופות מסויימות אשר עשויות לגרום לתת פעילות של הבלוטה, לדוגמה ליתיום, אשר משמשת לטיפול בבעיות פסיכיאטריות מסויימות. אם את/ה מקבל/ת טיפול תרופתי כלשהו, מומלץ לשאול את הרופא המטפל, האם תרופה זו משפיעה על תפקוד בלוטת התריס.
* פגם מולד – אחד מכל 3000 תינוקות בארה"ב נולדים עם פגם בתפקוד בלוטת התריס או ללא בלוטת תריס.
* בעיה בבלוטת יותרת המוח – כאשר בלוטת יותרת המוח לא מייצרת מספיק TSH, בדרך כלל עקב גידול בבלוטה זו.
* הריון – תת פעילות של בלוטת התריס יכולה להתפתח בנשים מסויימות במהלך ההריון או לאחר הלידה, בד"כ עקב ייצור נוגדנים אשר תוקפים את בלוטת התריס.
* מחסור ביוד – המינרל יוד (מצוי במאכלי ים, אצות, צמחים הגדלים באדמה עשירה ביוד ומלח שולחני שמועשר ביוד) נחוץ לייצור ההורמונים של בלוטת התריס ומחסור במינרל זה עשוי לגרום לתת פעילות של בלוטת התריס. ישנם אזורים בעולם שבהם קיים מחסור ביוד, אך ע"י העשרת המלח השולחני ביוד, הצליחו לפתור בעיה זו בארה"ב ובמדינות אחרות.
פעילות יתר של בלוטת התריס (Hyperthyroidism)
פעילות יתר של בלוטת התריס עשויה להדמות לבעיות רפואיות אחרות ולכן היא קשה לאבחון.
הסמפטומים לפעילות יתר של בלוטת התריס כוללים: ירידה פתאומית במשקל, למרות שאין שינוי בתאבון או בתזונה; שינויים בקצב פעימות הלב (טכיקרדיה – הגברת קצב פעימות הלב, מעל 100 פעימות לדקה / אריטמיה – הפרעה בקצב הלב / palpitations דפיקות לב כבדות); תאבון מוגבר; עצבנות, חרדה ואי שקט; רעד בידיים ובאצבעות; הזעה מוגברת; שינויים במחזור החודשי; רגישות מוגברת לחום; הגברת פעילות המעיים; בלוטת תריס מוגדלת; עייפות וחולשה בשרירים; נדודי שינה.
הגורמים לפעילות יתר של בלוטת התריס:
* מחלת בזדוף (Graves' disease) – מחלה אוטואימונית בה המערכת החיסונית מייצרת נוגדנים אשר גורמים לבלוטת התריס לייצר יותר מידי 4-T. מחלה זו הינה הגורם הנפוץ ביותר לפעילות יתר של בלוטת התריס.
* toxic adenoma, toxic multinodular goiter, Plummer's disease – גידולים שפירים בבלוטת התריס אשר גורמים לייצור יתר של 4-T .
* דלקת בבלוטת התריס – דלקת זו גורמת להפרשה מוגברת של הורמונים שמאוחסנים בבלוטת התריס.
בכדי לטפל בבעיות תפקוד בלוטת התריס כדאי לשלב את הכלים הבאים בחיי היום יום:
* מודעות רגשית וריפוי רגשי – מנקודת המבט היוגית, אחד הגורמים לבעיות תפקוד בבלוטת התריס, הינו חסימה והדחקה של רגשות שונים לאורך זמן. אי לכך, הגברת המודעות לרגשות השונים שאנו חווים; הנכונות לפגוש, להרגיש, להכיל ולבטא את הרגשות הללו, תביא בהדרגה לאיזון ברמה הרגשית ותתרום לאיזון תפקוד בלוטת התריס.
* הרפיה יוגית – הרפיה זו תביא לרגיעה בגוף במקרים של פעילות יתר של בלוטת התריס ותגביר את החיות בגוף במקרים של תת פעילות של בלוטת התריס.
* תרגול יוגה סדיר – תרגול של שעה-שעה וחצי, מספר פעמים בשבוע או לבחור כמה תנוחות/תרגילים שאת/ה מרגיש/ה שטובות עבורך ולתרגל אותן ברמה יום-יומית (ראה/י פירוט להלן).
תנוחות ותרגילי יוגה אשר משמשות בתחום היוגה הרפואית לטיפול בבעיות תפקוד של בלוטת התריס:
באופן כללי, תרגול היוגה יעזור כאשר בעיות תפקוד בלוטת התריס אינן חמורות. בבעיות תפקוד חמורות, כנראה שיידרש גם טיפול תרופתי.
שימ/י לב להערות לצד התרגילים המפורטים. חלק מהתרגילים מומלצים לתרגול גם במקרה של תת פעילות של בלוטת התריס וגם במקרה של יתר פעילות של בלוטת התריס, כי הם תורמים לאיזון תפקוד הבלוטה. חלק מהתרגילים מומלצים לתרגול רק במקרה של תת פעילות של בלוטת התריס וחלק מהתרגילים מומלצים לתרגול רק במקרה של יתר פעילות של בלוטת התריס. חלק מהתרגילים אסור לתרגל אם יש בלוטת תריס מוגדלת או thyrotoxicosis חמור.
מומלץ לבצע את התרגילים להלן כתרגול של שעה-שעה וחצי מספר פעמים בשבוע או לבחור מספר תנוחות/תרגילים שאת/ה מרגיש/ה שטובים עבורך ולתרגל אותם ברמה יום-יומית.
התרגילים מוצגים בסדר שמומלץ לבצע אותן. אם את/ה בוחרת לתרגל רק חלק מהתרגילים, עדיין מומלץ לתרגל את התרגילים שבחרת בסדר הזה.
חשוב מאד להמנע מתרגילים אשר גורמים לך לכאב. יש להבדיל בין כאב של שריר חלש אשר מחזקים אותו (כאב זה הינו בלתי נמנע והוא אמור להיות מורגש פחות ופחות בכל פעם שתתרגל/י את התנוחה) לבין כאב חד (במקרה זה יש להמנע מתרגול התנוחה עד שתתייעצ/י עם מורה/ת יוגה מוסמכ/ת).
מומלץ לקרוא את ההמלצות למשתתפים בשיעורי היוגה לפני הפעם הראשונה שאת/ה מתרגל/ת את התנוחות.
לתרגילים שמפורטים להלן יש תמונה, הסבר מפורט איך לבצע את התרגיל, מתי לא מומלץ לבצע את התרגיל, פירוט של יתרונות התרגיל ודרגת הקושי. לחצ/י על הקישורים בכדי לראות פרטים אלו.
1. התכווננות: להתחיל את תרגול היוגה בעמידה נכונה (ראה/י יציבה נכונה עבור עמידה), רגליים ברוחב הכתפיים, כפות הרגליים מקבילות, גב זקוף, למתוח כתפיים לאחור, בית חזה מורם, ראש זקוף, בטן משוחררת, עיניים עצומות ונשימה יוגית. עם הנשימה פנימה למלא את הגוף בתשומת הלב, בנשיפה החוצה להרפות את הגוף. כמו שאת/ה מרפה את הגוף, להרפות ולשחרר כל מחשבה ולהחזיר את תשומת הלב לאורך כל תרגול היוגה אל הגוף, הנשימה, ההרפיה של הגוף והתחושה בגוף בכל תנוחה ותנוחה.
2. תרגילי חימום (דגש מיוחד על התרגילים לאזור הצוואר והראש)
4. תנוחת הגמל Ushtrasana (לא לתרגל במקרה של בלוטת תריס מוגדלת)
5. תנוחת האריה השואג Simhagarjanasana
6. תנוחת הקוברה Bhujangasana (מומלץ לתרגל במקרה של תת פעילות של בלוטת התריס)
7. תנוחת הגשר/הגלגל Chakrasana ו/או תנוחת הצוואר Grivasana ו/או תנוחת הגשר Setuasana
8. פשימוטאנאסנה Pachimottanasana או תנוחת הראש לברך Janu Sirshasana (מומלץ לתרגל במקרה של יתר פעילות של בלוטת התריס)
9. תנוחת הדג Matsyasana (לא לתרגל במקרה של בלוטת תריס מוגדלת או במקרה של thyrotoxicosis חמור)
10. Vipareeta Karni Mudra (מומלץ לתרגל במקרה של תת פעילות של בלוטת התריס; לא לתרגל במקרה של בלוטת תריס מוגדלת או במקרה של thyrotoxicosis חמור)
11. תנוחת הנר Sarvangasana (מומלץ ביותר! לא לתרגל במקרה של בלוטת תריס מוגדלת או במקרה של thyrotoxicosis חמור)
12. תנוחת המחרשה Halasana (לא לתרגל במקרה של בלוטת תריס מוגדלת או במקרה של thyrotoxicosis חמור)
13. תנוחת הגשר הנעול Setubandhasana
14. נשימת אוג'אי (הנשימה הרוחנית) Ujjayi Pranayama (מומלץ ביותר! אפשר לנשום בצורה זו בעת תרגול תנוחות 4-13)
15. תרגיל נשימה לטיהור הרשת האנרגתית Nadi Shodhana Pranayama (נשימה זו תורמת לאיזון חילוף החומרים בגוף)
16. נשימת הלחישה Seetkari Pranayama (מומלץ לתרגל במקרה של יתר פעילות של בלוטת התריס)
17. נשימת קפלבטי (הנשימה לטיהור קדמת המוח) Kapalbhati Pranaama (מומלץ לתרגל במקרה של תת פעילות של בלוטת התריס)
18. נשימת בסטריקה (נשימת המפוח) Bhastrika Pranayama (מומלץ לתרגל במקרה של תת פעילות של בלוטת התריס) – בעת החזקת האוויר בפנים ניתן לשלב תרגול של מולה בנדה Moola Bandha וג'לנדרה בנדה (נעילת הגרון) Jalandhara Bhandha
19. ג'לנדרה בנדה (נעילת הגרון) Jalandhara Bhandha (מומלץ ביותר!)
20. נשימת סוריה בדה Surya Bheda Pranayama (מומלץ לתרגל במקרה של תת פעילות של בלוטת התריס)
21. הרפיה יוגית בתנוחת הגופה Shavasana
המידע במאמר זה ניתן כהשלמה לשיעורי היוגה ואינו מהווה תחליף ללימוד התנוחות ישירות ממורה יוגה מוסמך. אין הנהלת האתר אחראית לתוצאות התרגול על סמך מידע זה.
התקשר/י עכשיו 052-3470949 או לחצ/י צור קשר לתיאום שיעור התנסות בחינם של יוגה קלאסית , שיעור פרטי של יוגה לטיפול בבעיות רפואיות או מפגש אישי של מודעות רגשית וטיפול רגשי. השיעורים מתקיימים בחיפה ובקריות.
רוצה לתרגל יוגה בבית? הזמנ/י בניית תוכנית אימונים אישית של יוגה, בהתאם ליכולות, לצרכים ולמטרות שלך, כדי להבטיח שתפיק/י את המקסימום מתרגול יוגה בבית.
שירות זה מתאים גם לאנשים אשר גרים מחוץ לאזור חיפה והקריות.
מאמר זה מתבסס על:
* מאמר בנושא תת פעילות בלוטת התריס ומאמר בנושא יתר פעילות של בלוטת התריס באתר mayoclinic (רקע על תפקוד בלוטת התריס, תת פעילות בלוטת התריס ויתר פעילות של בלוטת התריס).
* "Asana Pranayama Mudra Bandha" שנכתב ע"י Swami Satyananda Saraswati (תרגילי יוגה מומלצים).
* "Yogic Management of Common Diseases" שנכתב ע"י Swami Karmananda (תרגילי יוגה מומלצים).
* "Yoga – the path to holistic health" שנכתב ע"י B.K.S Iyengar (תרגילי יוגה מומלצים).
כתיבת תגובה