תקציר: במאמר זה רקע כללי על יוגה, הסבר מה הגישה הנכונה בעת תרגול תרגילי היוגה, כיצד דרך התרגול הפיזי ניתן לחוות את היתרונות שמעבר לתרגול הפיזי ופירוט של יתרונות אלו.
ידוע שתרגול יוגה מחזק ומגמיש את השרירים והמפרקים בגוף, תורם ליציבה, משפר את תפקוד האיברים הפנימיים והבלוטות, עוזר בטיפול בבעיות רפואיות שונות ומאד מרגיע. אך מה מעבר לתרגול הפיזי?
משמעות המילה יוגה בשפה הסנסקרית (=הודית עתיקה) הינה איחוד. איחוד אדם עם מהותו, חזרה אל מצב של הוויה טהורה, ללא מילים, פשוט להיות.
איננו חווים איחוד זה ביום יום, כי אנחנו כמעט ולא נמצאים כאן, ברגע הזה, אנחנו עסוקים בחשיבה על העבר או על העתיד.
כולנו חווינו רגעים כאלו של איחוד, של נוכחות מלאה ברגע הזה, כשמראה של נוף מרהיב, שיר שנגע לליבנו, מבט בילד שמשחק וכד' עצרו לרגע את רצף המחשבות והחזירו אותנו לרגע הזה.
כשהיינו לרגע אחד כאן, חווינו את עצמנו והסביבה שלנו בצורה שונה, חיה יותר, שלווה יותר, נינוחה יותר, שמחה יותר…
חווינו את עצמנו והסביבה שלנו ישירות דרך החושים והגוף ולא דרך הפרשנות המנטלית.
דרכים רבות נכללות תחת המילה "יוגה" בינהן "קארמה יוגה" (דרך הפעולה), "בהאקטי יוגה" (דרך ההתמסרות), "ג'נאנה יוגה" (דרך הידע), "ראג'ה יוגה" (דרך השליטה במח), "האטה יוגה" (דרך התרגול הפיזי) וכד'.
במערב כאשר משתמשים במילה "יוגה" בדרך כלל מתכוונים ל"האטה יוגה", לתרגול הפיזי שכולל בין היתר תנוחות יוגה, תרגילי נשימה, הרפיה ומדיטציה.
המילה "האטה" מורכבת משתי מילים בשפה הסנסקרית "הא" (=שמש) ו"טא" (=ירח).
האטה יוגה, הינה היוגה שמאזנת את אנרגית השמש (האנרגיה הגברית, '+', יאנג) ואנרגית הירח (האנרגיה הנשית, '-', יין).
איזון זה מביא לזרימה של האנרגיות בגוף במעלה עמוד השדרה לכיוון קדקד הראש ויוצר מצב תודעה אחר, ניטראלי, תודעה של האיחוד הנזכר לעיל.
ששת האיברים שכלולים בהאטה יוגה * הינם (השמות רשומים בסנסקרית):
Asana (הפירוש המילולי "מושב") – תנוחות היוגה הפיזיות.
Pranayama (הפירוש המילולי prana = אנרגית החיים, yama = שליטה) – תרגילי הנשימה.
Pratyahara – הפנית והתכנסות תשומת הלב והחושים אל תוך העולם הפנימי במקום העולם החיצוני.
Dharana – ריכוז.
Dhyana – מדיטציה.
Samhadi – איחוד.
* בניגוד לראג'ה יוגה, שכוללת 8 איברים ע"פ פטנג'לי (אל 6 האיברים הנ"ל מתווספים yama ו niyam, ותנוחות היוגה שמשתמשים בהם הינם בעיקר תנוחות מדיטציה ולא מגוון התנוחות שמוכרות ב"האטה יוגה").
תרגול יוגה נכון משלב את כל האיברים הללו:
הכניסה לתנוחות היוגה תעשה בהדרגה, נגיע עד הגבול בו הגוף נשאר נינוח (כאב הינו סימן לכך שעברת גבול זה), ננשום ונרפה את הגוף אל תוך התנוחה, דרך ההרפיה של הגוף נראה אם ניתן להכנס לתנוחה קצת יותר (תמיד מתוך הרפיה, אף פעם לא בכח).
גישה זו מאד חשובה, גם כדי להמנע מפציעות ובעיקר כדי לאפשר לנו לחוות את מה שמעבר לתרגול הפיזי.
אם לא נוח בתנוחה, אם יש כאב בגוף, נשאר ברמה הפיזית היום יומית בה הגוף נחווה כמוצק ואנו חווים את עצמנו כגוף פיזי. יהיה קשה להתרכז, להכנס למצב של מדיטציה.
אם הגוף רפוי בתוך תנוחות היוגה, לאט לאט הוא נחווה כפחות מוצק ויותר כחלל. חלל בו מתקיימת זרימה נעימה של אנרגיות אשר מהפנטת את תשומת הלב. תשומת הלב עוברת מהמימד הפיזי למימד האנרגטי.
ההרפיה משפיעה על התודעה. נוצרים מרווחים בין המחשבות. לאט לאט ההזדהות עם החלל והשקט טבעית יותר מאשר ההזדהות עם הגוף המוצק והמחשבות.
ההרפיה מאפשרת פתח לריכוז, מדיטציה ואיחוד.
בעת התרגול של תרגילי היוגה ותרגילי הנשימה, נתרגל Pratyahara, נפסיק את הפניית תשומת הלב והחושים לעולם החיצוני ונפנה את תשומת הלב והחושים אל תוך עולמנו הפנימי.
נעצום עיניים (80% מהגירויים החושיים מהעולם סביבנו מגיעים דרך העיניים) ונתבונן פנימה, כאילו אנו מסתכלים אל תוך כל חלק בגוף ומרגישים אותו מבפנים.
נפנה את הקשב פנימה, במקום להקשיב לצלילים בחוץ, נתמקד בהקשבה פנימית, הקשבה לגוף, הקשבה לתחושות, הקשבה לרגשות.
מסיבה זו בעת תרגול יוגה נעדיף לא להשמיע מוזיקה (כי זו תגרום לכך שחוש השמיעה שלנו ישאר ממוקד בעולם החיצוני).
נפנה את יכולת החישה שלנו פנימה, נרגיש כל חלק בגוף (מה קורה בו לפני, במהלך ולאחר התרגול של תנוחת היוגה או תרגיל הנשימה), נרגיש את התחושות בגוף ואת הרגשות כתחושה פיזית בגוף.
להתבונן, להפנות קשב, להרגיש… כל המילים הללו מתארות את הפנית תשומת הלב אל תוך עולמנו הפנימי, הסקרנות והרצון לחקור ולחוות את עולמנו הפנימי.
בעת השהות בתנוחות נקפיד על הנשימה. נשימה יוגית. נשימה זו תעזור לנו להכנס אל התנוחות ממקום של הרפיה (כי בנשימה פנימה הגוף קצת נמתח ובנשיפה החוצה ניתן להרפות את הגוף אל תוך התנוחה) ותעזור לתהליך של הריכוז (Dharana) ע"י עיגון תשומת הלב בגוף, במקום בחשיבה. עם כל נשימה, נסיח את תשומת הלב מהחשיבה והסיפורים המנטליים ונחזיר את תשומת הלב אל הגוף (הנשימה, ההרפיה של הגוף, התחושות בגוף).
כאן מסתיימת ה"עשייה" שלנו בתוך התרגול, אנו מתרגלים את תנוחות היוגה ותרגילי הנשימה, מפנים את תשומת הלב והחושים פנימה, מתרכזים בנשימה, בהרפיה, בתחושות בגוף.
השאר נעשה מעצמו.
לא ניתן לעשות מדיטציה. ניתן להפנות את תשומת הלב פנימה בהקשבה וריכוז. אם נשאר כך מספיק זמן, המדיטציה מתחילה מעצמה. ואם נשאר מספיק זמן במצב של מדיטציה, האיחוד קורה מעצמו.
תנוחות היוגה ותרגילי הנשימה גורמים לזרימת האנרגיה בגוף והשריית מצבי תודעה של מדיטציה ואיחוד. ע"י תרגול התנוחות ותרגילי הנשימה בגישה נכונה (הרפיה, נשימה, הפנית תשומת לב פנימה וריכוז) אנחנו עוזרים להשריית מצבי התודעה של מדיטציה ואיחוד.
זו הסיבה לכך שביוגה הקלאסית, נשארים זמן מה בכל תנוחה (בניגוד למעבר דינמי בין התנוחות), כדי לאפשר לתהליך הזה לקרות.
אם רוצים לתרגל מדיטציה, ללא תנוחות היוגה ותרגילי הנשימה, ניתן לתרגל את הגישה שמתוארת לעיל, בישיבה על כיסא.
עוצמים עיניים, מרפים את הגוף, נושמים נשימה יוגית, מפנים את תשומת הלב והחושים פנימה ומתרכזים בנשימה ובתחושות בגוף. בכל מה שקורה במרחב הזה שנקרא אני.
מזהים כל מחשבה כמחשבה, נוגעים בה בעדינות עם תשומת הלב ונותנים לה להתמוסס חזרה אל תוך המרחב.
מזהים כל תחושה כתחושה, מרגישים אותה בגוף ונותנים לה להתמוסס חזרה אל תוך המרחב.
מזהים כל רגש כרגש, מרגישים אותו כתחושה פיזית בגוף ונותנים לו להתמוסס אל תוך המרחב.
נותנים לכל דבר את המרחב לעלות ולהיות בו, נותנים לכל דבר להתמוסס חזרה אל תוך המרחב.
בכל רגע נתון, מניחים לסיפור והפרשנות המנטלית ומחזירים את תשומת הלב אל הנשימה, אל החוויה הישירה של הרגע הזה דרך החושים והגוף, אל התחושה של המרחב.
[ראה/י מדיטצית התבוננות מודרכת]
את אותה גישה גם ניתן לקחת אל תוך חיי היום יום, בכל רגע נתון להניח לסיפור ולפרשנות המנטלית, לקחת נשימה עמוקה ולחזור לחוויה הישירה של הרגע הזה דרך החושים והגוף.
ככל שנכיל יותר חושים בחוויה של הרגע הזה, המגע שלנו עם המציאות גדל [ראה/י שילוב מדיטציה ומודעות בחיים].
בחיי היום יום במקום לתרגל Pratyahara (הפנית תשומת הלב והחושים פנימה), כוללים בתשומת הלב והחושים את העולם החיצוני והפנימי יחד.
דרך תרגול היוגה בגישה שמתוארת לעיל ודרך הטמעת הגישה הזו בחיי היום יום, ניתן ללמוד כיצד לחיות במודעות, למה שקורה בתוכנו ומה שקורה מסביבנו.
מודעות מאפשרת חופש בחירה. הדברים שאיננו מודעים אליהם שולטים בנו, אך כאשר אנו מודעים, אנו יכולים לבחור לנהוג אחרת [ראה/י מודעות כדרך חיים].
ניתן ללמוד כיצד לחיות כאן ועכשיו, להיות נוכחים ברגע הזה.
נוכחות מחברת אותנו טוב יותר לעצמנו, לסביבה, למה שקורה כרגע, לחיים עצמם. נוכחות מחברת אותנו לשלווה, נינוחות, שמחה, אינטואיציה, אהבה שכבר קיימות בתוכנו.
ניתן ללמוד כיצד להרפות, להרפות את הגוף פיזית, להניח למחשבות, להרפות מאיך שאנחנו חושבים שהדברים צריכים להיות, מהציפיות שיש לנו, ההתנגדויות שיש לנו ולהיות נינוחים עם מה שקיים כרגע [ראה/י הרפיה יוגית].
ניתן ללמוד כיצד לשהות במקומות וסיטואציות שלא נוח לנו בהם. כפי ששוהים בתנוחה של יוגה, נושמים ומרפים אל תוך התנוחה וחווים מה שקורה באותו רגע בגוף (תחושות, רגשות, התנגדויות וכד'),
ניתן לנשום ולהרפות אל תוך תחושות ורגשות לא נעימים ופשוט לחוות אותם וכך לעבור דרך המקומות וסיטואציות שלא נוח לנו בהם, במקום לברוח מהם או להדחיק אותם [ראה/י עולם הרגש].
ניתן ללמוד הקשבה, בהתחלה דרך התרגול הפיזי כהקשבה לגוף, לתחושות, לרגשות ולמגבלות שלנו. אח"כ דרך הכנסת ההקשבה לחיים, נלמד גם להקשיב לאנשים אחרים, למה שנאמר, למה שלא נאמר, לשפת הגוף, לאינטונציה וכד'.
דרך תרגול היוגה בהתאם ליכולות שלנו, בכך שנכנס לתנוחה רק עד המקום בו אנחנו נשארים נינוחים, בלי להשוות ליכולות של האדם שמתרגל לצידנו, ניתן ללמוד קבלה, של המגבלות שלנו, של השוני שלנו מאנשים אחרים.
דרך שהות ממושכת בתנוחה ותרגול של אותה תנוחה שבוע אחרי שבוע, ניתן ללמוד כיצד להתמודד עם שעמום.
נראה ששעמום זו רק עוד מחשבה שעולה בראש ואינה תואמת את המציאות, כי דרך הפניית תשומת הלב והחושים פנימה, נראה שאין באמת רגע אחד שזהה לאחר. נראה שבמהלך השהות בתנוחה התחושות הפנימיות משתנות ושכל פעם שנתרגל את אותה תנוחה, נרגיש אחרת, נשים לב לדברים אחרים. נראה שהכל כל הזמן משתנה.
לבסוף, דרך תרגול לאורך תקופה ארוכה, ניתן ללמוד התמדה.
התקשר/י עכשיו 052-3470949 או לחצ/י צור קשר לתיאום שיעור התנסות בחינם של יוגה קלאסית או מדיטציה ומודעות. כמו כן, ניתן לתאם שיעור פרטי. השיעורים מתקיימים בחיפה ובקריות.
אם אינך גרה באזורים אלו, ניתן להזמין בניית תוכנית אימון אישית של יוגה, בהתאם ליכולות, לצרכים ולמטרות שלך, כדי להבטיח שתפיק/י את המקסימום מתרגול יוגה בבית או לקיים בסקייפ (skype) שיעורים פרטיים של מדיטציה ומודעות ומפגשים אישיים של מודעות רגשית וריפוי רגשי.
רוצה לתרגל יוגה בבית? הזמנ/י בניית תוכנית אימונים אישית של יוגה, בהתאם ליכולות, לצרכים ולמטרות שלך, כדי להבטיח שתפיק/י את המקסימום מתרגול יוגה בבית.
שירות זה מתאים גם לאנשים אשר גרים מחוץ לאזור חיפה והקריות.
כתיבת תגובה