הכנת כרוב כבוש נעשית בתהליך תסיסה הומולקטית (Lacto Fermentation), במהלכו חיידקי לקטובצילוס (lactobacillus), שנמצאים באופן טבעי על קליפות ירקות ובגוף האדם (במעיים, בפה ובנרתיק), ממירים את הסוכרים בירקות לחומצה לקטית. חומצה זו נותנת לירקות כבושים את טעמם החמוץ ומשמרת אותם לאורך זמן. כמו כן, חומצה זו מעודדת גדילה של חיידקים טובים במעיים ולכן מזונות כבושים נחשבים לפרוביוטיים. תהליך התסיסה ההומולקטית, מגביר את רמות האנזימים והויטמינים בירקות הכבושים והופך אותם לקלים יותר לעיכול. בנוסף, חיידקי הלקטובצילוס מייצרים חומרים אנטיביוטיים וחומרים אנטיקרצינוגניים שתורמים לבריאות.
מספר מנות: צנצנת של חצי ליטר עד ליטר (תלוי בגודל הכרוב)
זמן הכנה: 15 דק'.
זמן תסיסה: לפחות שלושה ימים.
מצרכים:
1 כרוב בינוני (אפשר להשתמש בכרוב לבן או כרוב אדום, כמו כן אפשר להכין תערובת של שניהם)
1-2 כפיות מלח (תלוי בגודל הכרוב, עדיף להתחיל עם כפית אחת ולראות אם זה מספיק כדי להוציא את הנוזלים מהכרוב. אני משתמשת במלח דק גבישי מן ההימלאיה)
אופן ההכנה:
חותכים את הכרוב לרצועות דקיקות (אפשר להשתמש במעבד מזון, אך עדיף לא להשתמש בפונקציה שיוצרת כרוב מגורד). מעבירים את הכרוב לקערה גדולה, מפזרים מעליו מלח ומעסים את המלח אל תוך הכרוב במשך 5-10 דק', עד שהכרוב מוציא נוזלים ומשנה את צורתו (מתחיל להראות יותר כמו כרוב מבושל מאשר כרוב חי). בשלב זה דוחסים את הכרוב אל תוך צנצנת זכוכית נקיה (חשוב מאוד! לא להשתמש בצנצנת פלסטיק או מתכת). כל פעם מכניסים חופן של כרוב לתוך הצנצנת ודוחסים את הכרוב כמה שיותר פנימה בעזרת האגרוף. במצב הסופי רוצים שכל הכרוב יהיה דחוס אל תוך הצנצנת ומכוסה בנוזלים של עצמו. יש להשאיר 1-2 ס"מ פנויים בקצה העליון של הצנצנת, כיוון שתהליך התסיסה מוציא גזים מהכרוב. מניחים את הצנצנת במקום מוצל וקריר (לדוגמא בתוך ארון).
אם לאחר 24 שעות הכרוב לא מכוסה לגמרי בנוזלים של עצמו מוסיפים מי מלח (יחס של 1.5 כפות מלח לליטר מים) עד שכל הכרוב מכוסה בנוזל (תהליך ההתססה ההומולקטית הינו תהליך שנעשה בסביבה ללא חמצן, ולכן חשוב שכל הכרוב יהיה מכוסה בנוזל. אם לא דואגים לכך, יתכן שיתפתחו בקטריות לא טובות על פני הכרוב שחשוף לאוויר).
מחכים לפחות 3 ימים* עד שהכרוב מוכן (ככל שמחכים יותר ימים, הכרוב יקבל טעם חמוץ יותר, מומלץ לטעום אחרי 3 ימים ולראות אם מתאים לטעמך או שדורש התססה ממושכת יותר). כשטעם הכרוב לטעמך, יש להעביר לאחסנה במקרר.
* במהלך ימי ההתססה, מומלץ פעם ביום לפתוח את הצנצנת כדי לשחרר את הגזים שמשתחררים בתהליך ההתססה וכדי לוודא שכל הכרוב מכוסה בנוזלים ושלא התפתח עובש וכד' בחלק שחשוף לאוויר (במידה וזה קורה, פשוט מסירים את השכבה העליונה וזורקים אותה, שאר הכרוב שנמצא מתחת לנוזל, לא נפגע וניתן לאכול אותו).
ניתן לאכול את הכרוב הכבוש כפי שהוא או להוסיף לסלטים, כריכים וכד'.
להדרכה, הכוונה ותמיכה אישית במעבר לתזונה צמחונית / טבעונית / רואו פוד Raw Food / תזונה יוגית ראה/י:
תזונה אחד על אחד וסדנאות בישול.
הודיה אומר
תודה רבה על המתכון. שאלה: לאחר שלושה ימים כיצד שומרים במקרר? באותה הצינצנת? פתוח או סגור? מרוקנים את הנוזלים?
תודה רבה
Mayan אומר
אחרי שלושה ימים שומרים במקרר, באותה הצנצנת, סגור במכסה. לא מרוקנים את הנוזלים, הם אלו שמשמרים את הכרוב.
שלי אומר
הי, מה קורה אם אני שומרת את הצנצנת כרוב מהתחלה במקרר ולא משאירה בחוץ?
Mayan אומר
אם מההתחלה תשימי את הצנצנת במקרר, כנראה שלא יקרה כלום, כי נדרשת טמפרטורת החדר בשביל תהליך ההתססה להתניע.
מיכל אומר
היי, סליחה שלא הבנתי משהו. אחרי שאני שמה על הכרוב מלח ומעסה אותו , אני מכניסה את הכרוב לצנצנת ללא מים בכלל ?
Mayan אומר
נכון מאוד. עיסוי הכרוב עם המלח מוציא מספיק מים מהכרוב, בכדי שלא יהיה צורך להוסיף מים אחרים.
איילת אומר
היתי בסדנה ששם משתמשים בפלנזר של תה עלים שאיתו דוחסים כל יום לשמור את הנוזלים מעל הכרוב… tea or coffee plunger
ממש טוב אחריי שמוכן מעבירים לכלי אטום למקרא
Mayan אומר
רעיון נחמד. תודה על השיתוף.
Gonen H.M אומר
מה יקרה אם פשוט אדחוס את הכרוב הקצוץ לצנצנת ואוסיף מי מלח עד כיסוי ?
Mayan אומר
לא יודעת, כי לא ניסיתי.
בתהליך ההחמצה יש ירקות כמו מלפפונים חמוצים שפשוט מוסיפים להם מי מלח ויש ירקות כמו כרוב, שהעיסוי במלח מרכך אותם ומוציא מהם את הנוזלים שלהם, כך שאין צורך להוסיף מים, רק מלח.