תקציר: מאמר זה מגדיר מה זו תזונת רואו פוד טבעונית, סוקר את היתרונות של תזונה זו, כולל סרטונים שונים, טיפים לשילוב תזונה זו בחיים ותיאור ההתנסות שלי עם התזונה הזו.
תזונת רואו פוד טבעונית, הינה תזונה טבעונית (=ללא מוצרים מהחי), בה לפחות 75-80% מהמזון לא חומם מעל 48 מעלות צלזיוס (118 מעלות פרנהייט).
זוהי תזונה אשר מבוססת בעיקרה על ירקות ופרות חיים; אגוזים וזרעים (לא קלויים); נבטי קטניות, עדשים ודגנים; שמנים מן הצומח; אצות; תבלינים; מיצי פירות וירקות; שייקים וכד'
יתרונות תזונה טבעונית מפורטים במאמרים "תזונה כרפואה מונעת ודרך לריפוי עצמי", "תזונה יוגית" ו"צמחונות וטבעונות".
היתרונות של תזונת רואו פוד טבעונית:
1. מזון עשיר בטעם – בישול הורס את הטעם העשיר הטבעי של המזון ולכן כאשר מבשלים את המזון, יש צורך להוסיף תבלינים, כדי להחזיר את הטעם.
2. מזון פשוט להכנה – הרבה יותר פשוט ומהיר להכין אוכל שאינו מצריך בישול כמו סלטים, מיצים, שייקים וכד'.
3. שמירה מיטבית על הערך התזונתי של המזון – חימום מזון מעל 48 מעלות צלזיוס, משנה את המבנה המולקולרי של המזון, האנזימים במזון נהרסים ויש ירידה משמעותית בכמות ואיכות הויטמינים, חומצות אמינו וחלבונים. מעבר לכך, תזונת רואו פוד מכילה בדרך כלל נבטים שונים ותהליך ההנבטה מגדיל את הערך התזונתי של הנבטים בעשרות ומאות אחוזים ביחס לזרע שלא הונבט (ראה/י מאמר נבטים והנבטה).
4. איזון החומציות בגוף -חומציות יתר בגוף גורמת למחלות שונות. תזונת רואו פוד טבעונית, הינה תזונה בסיסית אשר מאזנת את החומציות בגוף.
5. חלק מתהליכי הבישול יוצרים כימיקלים שמסוכנים לבריאות, עקב חימום השומנים, חלבונים ופחמימות שנמצאים במזון.
6. שיפור הבריאות – מחקרים רבים מראים קשר בין התחלואה במחלות השפע הנפוצות במערב (סרטן, סוכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, אירוע מוחי, השמנת יתר וכד') לתזונה מן החי וריפוי מחלות אלו בעזרת תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח (ראה/י תזונה כרפואה מונעת ודרך לריפוי עצמי).
נעשו הרבה פחות מחקרים בנושא של תזונת רואו פוד טבעונית, אך מחקרים מסויימים הראו שתזונה זו עוזרת במקרים של דלקת מפרקים שיגרונית, פיברומיאלגיה, השמנת יתר, סרטן, יתר לחץ דם, מחלות לב וסוכרת מסוג 2. הסרטון הבא מתעד ריפוי של חולי סוכרת מסוג 2 על ידי תזונת רואו פוד במשך 30 יום:
7. הורדה במשקל – תזונה טבעונית תורמת להורדה במשקל ובפרט תזונת רואו פוד טבעונית.
בקישור הבא, ניתן לצפות בסרט הדוקומנטרי "superchrge me", אשר מתעד את השינויים בחייה של ג'ינה נורווד (בין היתר הורדה משמעותית במשקל), לאחר אכילת רואו פוד במשך 30 יום.
8. שיפור המראה – תזונת רואו פוד טבעונית תורמת למראה צעיר, עור זוהר ונקי מפצעים, עיניים בורקות וגוף רזה יותר.
הסרטון הבא מראה אישה בת 70 שגילתה את מעין הנעורים בתזונת רואו פוד טבעונית, שהינה התזונה שלה בעשרים ושבע השנים האחרונות:
9. מזון קל לעיכול – האנזימים אשר נמצאים בשפע במזון רואו פוד ונהרסים בבישול, נחוצים לתהליך העיכול של המזון ומקלים על ומזרזים את תהליך העיכול.
10. אנרגיית חיים מקסימלית -מזון חי וטרי, מספק לגוף אנרגיית חיים מקסימלית וממלא את הגוף בחיות, כך שלאחר אכילת מזון חי, הגוף מרגיש קל ומלא באנרגיה, לעומת העייפות שמורגשת לאחר ארוחות כבדות. אחד המדדים לכמות אנרגיית החיים במזון הינו הטעם (כפי שבישול פוגם בטעם הטבעי של המזון, בישול גם מקטין את כמות אנרגיית החיים במזון, ראה/י מאמר תזונה יוגית).
השם מזון חי, גם מעיד על כך שיש במזון אנרגיית חיים. כאשר כבר אין במזון (או בכל יצור חי) אנרגיית חיים, הוא נחשב למת.
11. תזונה זו תומכת באורח חיים רוחני – תזונת רואו פוד, הינה תזונה סאטווית, אשר תומכת באורח חיים רוחני ותורמת לבריאות ולאיזון גופני-אנרגטי-רגשי-מנטלי-רוחני, להגברת רמת האנרגיה והחיוניות, לתחושה כללית טובה יותר (well being) ולשלווה (ראה/י מאמר תזונה יוגית).
12. חסכון באנרגיה – כיוון שרב המזון בתזונת רואו פוד אינו מבושל, יש חסכון באנרגיה שדרושה לבישול המזון (חשמל, גז וכד').
בהרצאה "תזונת רואו פוד – מה נכון ומה לא נכון", התזונאית מלינה וסנטו סוקרת את המחקרים שנעשו על תזונת רואו פוד:
אני צמחונית משנת 2001. במהלך השנים הללו, היו תקופות שהייתי צמחונית והיו תקופות שהייתי טבעונית. במעברים הללו בין תזונה טבעונית וצמחונית, ראיתי שינויים במצב הבריאותי שלי, שגרמו לכך שבשנים האחרונות בחרתי בתזונה טבעונית.
לתזונת רואו פוד נחשפתי ממש בלי כוונה. רציתי במשך כמה שבועות לנקות את התזונה שלי ממלח ולשתות יותר מיצים. ברגע שהפסקתי להשתמש במלח, אוכל מבושל איבד לגמרי את הטעם שלו.
לעומת זאת סלטים, מיצים ושייקים היו כל כך מלאים בטעם שבאופן טבעי העדפתי לאכול אותם. ההבדל העצום בטעם בין אוכל מבושל ואוכל חי, גרם לי לתהות מה עוד הולך לאיבוד בבישול מעבר לטעם?
מעבר לתהייה הזו, ראיתי לאחר תקופה של כמה שבועות שינויים מהותיים ברמת החיות שהרגשתי (פתאום יכולתי לישון 2-3 שעות פחות ולהיות יותר עירנית במהלך היום), בתפקוד מערכת העיכול, במראה העור ובתחושה הכללית.
עקב ההתנסות הזו התחלתי לחקור את הנושא לעומק ובאופן טבעי בלי מאמץ, התזונה שלי הפכה להיות בעיקרה תזונת רואו פוד. מצאתי את עצמי פתאום מנביטה הכל (ראה/י מאמר נבטים והנבטה) ואוכלת דברים שונים ממה שנהגתי לאכול קודם.
הפשטות של התזונה הזו מתאימה לי ואני לא מרגישה צורך להכין דברים מורכבים שדורשים מייבש מזון או שמספקים תחליפים דומים במרקם או צורה לאוכל מבושל או לא טבעוני (תחליפי גבינות, קינוחים מורכבים וכד'), אך ניתן למצוא ברשת האינטרנט מגוון עצום של מתכונים כאלו. כאן באתר ניתן למצוא מגוון של מתכונים טבעוניים ומתכוני רואו פוד.
כמו בכל שינוי בחיים, גם כאן שינויים הינם הדרגתיים. מתחילים ממה שאפשרי וכל צעד נותן מוטיבציה לצעד הבא.
אין צורך ב 100%. כפי שכתוב לעיל, תזונת רואו פוד מראש מוגדרת כתזונה בה כ 75-80% מהמזון הינו מזון חי וגם תזונה בה 50-74% הינו מזון חי, הינה תזונה שנחשבת ל high raw food.
אפשר להתחיל מכך שאת הנשנושים במהלך היום מחליפים בפירות וירקות חיים או בכוס מיץ סחוט טרי.
ניתן לדאוג לכך שכל ארוחה תכלול תוספת קטנה של סלט או שרב הארוחות יורכבו מ 50% מזון חי, בצורה זו האנזימים שנמצאים במזון החי, יעזרו לעיכול המזון המבושל.
ניתן לשלב יותר נבטים וירקות שעברו תסיסה הומולקטית בארוחות.
ניתן לאדות מזון במקום לטגן, לאפות או לבשל אותו.
מידע נוסף במאמרים "נבטים והנבטה", "ירקות שעברו תסיסה הומולקטית", "קינוחי רואו פוד טבעוניים".
ניתן גם לקבל מידע נוסף בסרט התיעודי הבא:
להדרכה, הכוונה ותמיכה אישית במעבר לתזונה צמחונית / טבעונית / רואו פוד Raw Food / תזונה יוגית ראה/י תזונה אחד על אחד וסדנאות בישול.
כתיבת תגובה