"האדם הינו מה שהוא אוכל" (גתה) (1)
על פי התורה היוגית לכל אדם כמה רבדים אשר קשורים ומשפיעים אחד על השני: פיזי, אנרגטי, רגשי, מנטלי ורוחני; כלומר, כל דבר אשר מתרחש ברובד אחד, משפיע על כל שאר הרבדים.
המזון שאנו אוכלים משפיע לא רק על בריאותנו הפיזית אלא גם על רמת האנרגיה והחיוניות שלנו, על ההרגשה הכללית והיכולת להרגיש, על האוריינטציה של המחשבות, רמת השקט או אי שקט שנחווה ועל מצבי התודעה שלנו.
למזון כמה אספקטים: הערך התזונתי שלו, כמות אנרגיית החיים שהוא מכיל (הכוונה לאנרגיית החיים = פרנה(2) בסנסקריט, לא לערך לקלורי. אין קשר בין כמות אנרגיית החיים שמזון מכיל לבין כמות הקלוריות שהוא מכיל), איך המזון מתעכל בגוף ומה הוא משאיר אחריו (כמה זמן לוקח לו להתעכל? כמה אנרגיה דרוש בשביל לעכל אותו? האם הוא מכיל חומרים המזיקים לגוף או האם תהליך העיכול שלו יוצר חומרים כאלו?), ואיך הוא משפיע מנטלית, רגשית ורוחנית על האדם.
מבחינת הערך התזונתי של המזון, תזונה יוגית מומלצת הינה תזונה מאוזנת המכילה את כל אבות המזון: פחמימות, חלבונים וחומצות אמינו, שומנים, מינרלים ומלחים.
כמות אנרגיית החיים של המזון (בדומה לערך התזונתי שלו), מושפעת מגורמים כגון: רמת הטריות, אופן ההכנה, צורת העיבוד וכד'.
תפוז שנקטף ברגע זה מהעץ, מכיל יותר אנרגיית חיים מתפוז שנקטף בעונה הקודמת והוקפא או נשמר בקירור כמה חודשים.
מזון חי (במצבו הטבעי, שלא עבר בישול) מכיל יותר אנרגיית חיים ממזון מבושל.
מזון מבושל שהוכן בזה הרגע מכיל יותר אנרגיית חיים ממזון שעמד במקרר כמה ימים ומחממים אותו כל פעם מחדש.
מזון שמבושל כמה דקות מכיל יותר אנרגיית חיים ממזון שבושל במשך שעות.
מדד אחד לכמות אנרגיית החיים במזון הינה התחושה לאחר אכילתו. לאחר אכילת מזון שעשיר באנרגיית חיים, נרגיש מלאים באנרגיה.
מדד נוסף לכמות אנרגיית החיים במזון הינו הטעם, מזון שיש בו הרבה אנרגיית חיים, הרבה יותר עשיר בטעם ממזון שאיבד את אנרגיית החיים שלו.
חשוב לציין שבתזונה הנפוצה בימינו, מדד הטעם יכול להיות מטעה, כיוון שאנו רגילים לאכול מזון מתועש ומבושל ולא רגילים לאכול אוכל חי (Raw food).
למזון מתועש מוסיפים הרבה מלח, שומן, סוכר וחומרי טעם, אשר גורמים למזון זה להיות עשיר בטעם, למרות שהוא נטול אנרגיית חיים.
כשמבשלים מזון, מוסיפים לו מלח ותבלינים רבים אשר מקנים למזון טעם עשיר, למרות שהוא איבד חלק ניכר מאנרגיית החיים שלו.
הוספת מלח, שומן, סוכר, חומרי טעם, תבלינים וכד' למזון, באים לפצות על איבוד הטעם המקורי והעשיר של המזון במצבו הטבעי, עקב תהליך העיבוד או בישול שהוא עבר.
כדי להמחיש את הקשר בין טעם המזון וכמות אנרגיית החיים שהוא מכיל, מומלץ להשוות את הטעם של ירקות חיים (=במצבם הטבעי, ללא בישול) לאותם ירקות אשר עברו בישול ללא מלח, תבלינים, שומן וכד'.
בתורה היוגית יש דגש רב על תפקוד מערכת העיכול, כיוון שתפקוד מערכת העיכול משפיע רבות על הבריאות הכללית.
מזון שקשה לעיכול, מעמיס על מערכת העיכול וגורם לתחושה של עייפות וכבדות. במקום למלא את הגוף באנרגיה, עיכול מזון זה, דורש הרבה אנרגיה.
בנוסף, כאשר בתהליך עיכול המזון נוצרים חומרים המזיקים לגוף או המזון עצמו מכיל חומרים כאלו, אלו נספגים בגוף ופוגעים בו.
לכן ההמלצה בתזונה יוגית הינה לאכול מזון פשוט, עם מעט מרכיבים, שמתעכל בקלות ואינו מכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי הדברה, הורמונים וכד'.
דרך צורת האכילה וכמות המזון, ניתן להשפיע על תהליך העיכול וספיגת אנרגיית החיים מהמזון.
ככל שלועסים טוב יותר את המזון, קל יותר לעכל אותו. בנוסף, ספיגת אנרגיית החיים של המזון, נעשית בפה, בעזרת הרוק, ככל שלועסים יותר את האוכל ו"ממצים ממנו את הטעם", סופגים יותר אנרגיה.
אכילה של כמות מזון גדולה מידי, מקשה מאד על העיכול.
אכילה איטית, נינוחה ומודעת, תורמת להנאה מהמזון, מונעת אכילת יתר ומשפרת את עיכול המזון.
באיורוודה (רפואה הודית מסורתית) מדברים על 3 מרכיבים בסיסיים, איכויות בסיסיות(3) של כל דבר ביקום:
סאטווה(4) – המילה "סאט" בסנסקריט מייצגת הוויה, קיום, המהות האמיתית והמילה "סאטווה" מייצגת את האיכות של טוהר או טוב.
ראג'אס(5) – אקטיביות, תזוזה, אנרגיה.
תאמאס(6) – חשיכה, עצלות, פאסיביות.
כל אדם, מזון וכד' מכיל את שלושת האיכויות באחוזים שונים. הרכבים שונים מביאים להתנהגויות שונות ולמאפיינים שונים.
אכילת מזון סאטווי תביא להגברת התכונות הסאטוויות באדם, מזון ראג'אסי יביא להגברת התכונות הראג'אסיות ומזון תאמסי להגברת התכונות התאמסיות.
מזון סאטווי הינו מזון קל, פשוט, טרי, חי או מבושל קלות, שמספק את כל אבות התזונה.
מזון שהינו קרוב ביותר לצורתו הטבעית, כפי שברא הטבע.
דיאטה סאטווית מכילה דגנים מלאים, קטניות, נבטים, ירקות, פירות ואגוזים.
דיאטה סאטווית הינה דיאטה שתורמת לבריאות ולאיזון גופני-אנרגטי-רגשי-מנטלי-רוחני, להגברת רמת האנרגיה והחיוניות, לתחושה כללית טובה יותר (well being) ולשלווה.
במקורות מסויימים מתייחסים לחלב כראג'אסי ובמקורות מסויימים מתייחסים לחלב כסאטווי.
סביר להניח שהחלב המתועש שזמין בתזונה המערבית כיום (אשר אינו מגיע אלינו ישירות מהפרה שאנו מגדלים בשדה צמוד לביתנו, אלא מגיע מפרות שגדלות בתנאים תעשייתיים ועובר תהליכי פסטור וכד') הינו ראג'אסי ומוצרי החלב (עקב תהליך הייצור והעיבוד שהם עוברים) הינם ראג'אסיים.
בשר ודגים נחשבים למזון ראג'אסי. כמו כן, מזון שמכיל הרבה שמן ותבלינים או מזון שעבר בישול בטמפרטורות גבוהות או בישול ארוך. מזון ראג'אסי הינו כבד יותר מהמזון הסאטווי.
תזונה ראג'אסית מגבירה חוסר שקט מנטלי, רגשי ופיזי.
מזון תאמאסי הינו מזון לא טרי, ישן או מקולקל. מזון מעובד ומשומר. מזון שעבר בישול ארוך מאוד (כמו צ'ולנט).
תזונה תאמאסית מקטינה את רמת האנרגיה ומגבירה עייפות ועצלות.
הדרך הטובה ביותר לבדוק את הדברים שרשומים לעיל, הינה התנסות אישית. לאכול למשך פרק זמן מסויים בצורה מסויימת ולנסות לשים לב לשינויים שחלים בך עקב התזונה.
תזונה יוגית מומלצת הינה תזונה סאטווית ועם זאת, תזונה סאטווית אינה דרישה מוקדמת לתרגול יוגה ומדיטציה.
תרגול יוגה ומדיטציה יביא לאיזון בכל תזונה, אך תזונה שהיא בעיקרה סאטווית, תתמוך ותקל על תרגול היוגה והמדיטציה.
דרך תרגול היוגה, נעשים מודעים יותר, וכשמודעים יותר, מודעים גם לדרך בה המזון שאנו אוכלים משפיע עלינו ומודעות זו מביאה לבחירה.
להדרכה, הכוונה ותמיכה אישית במעבר לתזונה צמחונית / טבעונית / רואו פוד Raw Food / תזונה יוגית ראה/י תזונה אחד על אחד וסדנאות בישול.
בסדנה "לחיות בריא" (סדנת עומק בת 5 מפגשים), מפגש אחד יוקדש לנושא של תזונה.
התקשר/י עכשיו 052-3470949 או לחצ/י צור קשר לתיאום שיעור התנסות מוזל בקבוצות יוגה קלאסית , יוגה לנשים בהריון או מדיטציה ומודעות. כמו כן, ניתן לתאם שיעור פרטי. השיעורים מתקיימים בחיפה ובקריות.
רוצה לתרגל יוגה בבית? הזמנ/י בניית תוכנית אימונים אישית של יוגה, בהתאם ליכולות, לצרכים ולמטרות שלך, כדי להבטיח שתפיק/י את המקסימום מתרגול יוגה בבית, שיעורי יוגה וידאו או שיעורי יוגה אונליין. שירותים אלו מתאימים גם לאנשים אשר גרים מחוץ לאזור חיפה והקריות.
(1)Man is what he eats – Goethe, Johann Wolfgang von
(2) Prana
(3) Guna = Quality in sanskrit
(4) Sattva = Being, existence, true essence (Sat = being), in yoga the quality of purity or goodness
(5) Rajas = Motivity, activity, energy. (Ra(n)j = to be colored, affective, moved
(6) Tamas = Darkness, inertia, passivity
אביטל אומר
תודה על המידע הבהיר והיעיל