תזונה כרפואה מונעת ודרך לריפוי עצמי

תקציר: מאמר זה עוסק בקשר בין תחלואה במחלות השפע הנפוצות במערב (סרטן, סוכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, אירוע מוחי, השמנת יתר וכד') לתזונה מן החי וריפוי מחלות אלו בעזרת תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח. המאמר מתבסס על הספר "מחקר סין" של ד"ר קולין קמפבל.

את הקשר בין תזונה ותחלואה ניתן לראות בין היתר דרך הבדלים בתחלואה במדינות שונות ואזורים שונים בעולם. כאשר אנשים השייכים לחברה מתפתחת מתבססים מבחינה כלכלית, הם משנים את את אורח החיים, הרגלי האכילה שלהם, ואת תנאי ההיגיינה. במקביל לעלייה ברמת החיים, ניתן לראות עליה בתחלואה ותמותה ממחלות "עשירות" האופייניות לשפע ולתזונה ראוותנית לעומת מחלות "עניות" הקשורות לחסרים תזונתיים ותנאי הגיינה לקויים.
מחלות השפע, נקראות גם מחלות מערביות, כיוון שהן אחראיות לעיקר התחלואה והתמותה במדינות המערב. מחלות אלו כוללות בין היתר סרטן, סוכרת ומחלת לב כלילית.

נתונים סטטיסטיים:

סרטן:
* גורם התמותה מספר 1 בישראל (בשנת 2007 24.6% מכל מקרי התמותה נגרמו עקב סרטן).
* כ- 27,000 בני אדם מאובחנים בכל שנה כחולים בסרטן בישראל, הם מצטרפים ל- 200,000 חולי הסרטן החיים בישראל (שנת 2009).
* בין 1960 ל 1993 נצפתה עליה של 50-60% במספר מקרי הסרטן בישראל.

מחלות לב:
* גורם התמותה מספר 2 בישראל ( בשנת 2007 18.4% מכל מקרי התמותה נגרמו עקב מחלות לב).
* בשנת 2001 אושפזו בישראל כ-75,000 בני אדם עקב מחלות לב. כ-25,000 בני אדם לקו בהתקף לב ויותר מ- 7,000 איש מתו עקב מחלות לב.

אירוע מוחי:
* גורם התמותה מספר 3 בישראל (בשנת 2007 6.3% מכל מקרי התמותה נגרמו עקב אירוע מוחי) והגורם מספר 1 לנכות ודמנציה.
* מידי שנה מגיעים לבתי החולים בישראל כ- 15,000 נפגעי אירוע מוחי, מתוכם כשליש נפטרים וכשליש סובלים מנכות קשה.

סוכרת:
* גורם התמותה מספר 4 בישראל (בשנת 2007 6.1% מכל מקרי התמותה נגרמו עקב מחלת הסוכרת).
* בישראל חיים כ- 500 אלף אנשים עם סוכרת ועוד מספר משמעותי של אנשים עם מחלה קיימת אך בלתי מאובחנת. בנוסף יש מספר גדול עוד יותר של אנשים עם מצב טרום סוכרת.
* קצב הגידול במספר החולים בסוכרת מסוג 2 הינו מדאיג. תוך דור אחד מספר החולים בעולם גדל פי 6.
* מספר חולי הסוכרת מסוג 1 בישראל עולה בכ 3% מידי שנה.
* עד שנת 2030 צפויים להיות בישראל 1.2 מיליון חולי סוכרת.

יתר לחץ דם:
* זו אחת מהמחלות השכיחות ביותר בארצות המערב ובכלל זה בישראל (כל אדם רביעי לוקה ביתר לחץ דם).
* לחץ דם מהווה גורם מרכזי בהגברת הסיכון לאירוע מוחי, התקף-לב, אי-ספיקת לב וכליות.

השמנת יתר:
* בישראל בשנת 2004, שיעור הגברים  שסבלו ממשקל עודף היה 65.6% ושיעור הגברים שסבלו מהשמנת יתר היה 19.9%; שיעור הנשים שסבלו ממשקל עודף היה 58.9% ושיעור הנשים שסבלו מהשמנת יתר היה 25.9%.
* השמנת יתר תורמת במידה רבה לסיכון מוגבר לחלות במחלות רבות, ביניהן מחלות לב, סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, סרטן ואוסטיאופורוזיס.

המשותף לכל המחלות הללו, ומחלות נוספות כגון היפרכולסטרולמיה, אוסטיאופורוזיס, מחלות אוטואימוניות שונות (כגון סוכרת מסוג 1 וטרשת נפוצה), אלצהיימר, אבנים בכליות ומחלות העיניים קטרקט וניוון מקולרי, הינו שאותה תזונה עוזרת למנוע אותן ומסייעת להחלמה מהן.

בספרו "מחקר סין", ד"ר קולין קמפבל, אשר הקדיש 45 שנים מחייו לחקר ההשפעה של תזונה על תחלואה, מצטט מאות מחקרים מדעיים, אמינים ומקיפים, שכולם מביאים לאותה מסקנה:
תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח יכולה למנוע מגוון של מחלות כרוניות ולסייע להחלמה מהן. לעומת זאת, תזונה המבוססת על מזונות מן החי מגבירה את הסיכוי לחלות במחלות אלו.

הספר כולל את תיאור המחקרים, המסקנות והסבר מפורט על הדרך בה תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח תורמת למניעה וריפוי של כל אחת מהמחלות הנזכרות לעיל.

להלן חלק ממסקנות המחקרים וההסברים המופיעים בספר:

* סרטן: חלבון מן החי מעודד את שגשוגם של תאים סרטניים. חלבון מן החי גורם לעלייה ברמת ההורמון IGF-1 המהווה גורם סיכון לסרטן. כמו כן, תזונה עשירה בקזאין (החלבון העיקרי בחלב פרה) מעלה את רמת החומרים המסרטנים בתאים, מה שמאפשר למספר גדול יותר של תוצרים מזיקים להיקשר לדנ"א. תהליך זה גורם לעלייה בתהליכי המוטציה הגורמים להיווצרותם של תאים סרטניים ולשגשוג מוגבר של תאים אלה לאחר היווצרותם. כמו כן, תזונה מן הצומח מצמצמת את התפתחות התאים הסרטניים, בין היתר דרך פעולת נוגדי החמצון אשר סותרת את פעולת הרדיקלים החופשיים בגוף.

* כולסטרול ומחלות לב: חלבון מן החי מעלה את רמות הכולסטרול בדם בבני אדם ובחיות, אפילו יותר משומן רווי וכולסטרול בתזונה. כולסטרול גבוה הינו גורם הסיכון העיקרי למחלות לב וכלי דם. נמצא כי אכילת מזונות מלאים מן הצומח מקטינה את שיעורי התחלואה במחלות לב ומורידה את רמות הכולסטרול. בעזרת תמונות הדמיה של עורקי הלב הוכח מעבר לכל ספק שתזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח גם מרפאה מחלות לב.

* מחלות הקשורות לכלי הדם במח: בצורה דומה (דרך ההשפעה על רמת הכולסטרול) התזונה משפיעה על כלי הדם במח ועל הסיכוי ללקות באירוע מוחי, הפרעות קוגניטיביות, דמנציה (שנגרמת כתוצאה מאירועי שבץ קטנים) ומחלת אלצהיימר.

* סוכרת מסוג 2: ערכי הסוכר, הכולסטרול והאינסולין משתפרים בעקבות תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח, במידה רבה יותר מכל טיפול אחר. הוכח שחולי סוכרת מסוג 2 שמקבלים טיפול בתזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח עשויים להחלים מהמחלה, במידה שתאפשר להם להפסיק את הטיפול התרופתי.

* מחלות אוטואמוניות: סוכרת מסוג 1, קשורה לצריכת חלב פרה ולגמילה מוקדמת מדיי מחלב אם. ההסבר לכך הוא שהמערכת החיסונית שלנו תוקפת את גופנו עקב זיהוי חלבונים מן החי (בעיקר מחלב פרה) המוצאים את דרכם לזרם הדם, כפולשים זרים.
קשר דומה נמצא בין טרשת נפוצה וצריכת מזונות מן החי (בעיקר חלב פרה). מחקרים שהתמקדו בטיפולים תזונתיים הוכיחו כי תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח עשויה להאט את התפתחות מחלת הטרשת הנפוצה.

* אבני כליה: חלבון מן החי גורם לייצור מוגבר של סידן ואוקסלט בכליות, וכתוצאה מכך, להיווצרותן של אבני כליה.

* מחלות עיניים: ניתן למנוע את מחלות העיניים קטרקט וניוון מקולרי בעזרת אכילת מזונות שמכילים כמויות גדולות של נוגדי חמצון (נוגדי חמצון נמצאים בעיקר במזונות מן הצומח).

* אוסטיאופורוזיס: אכילת מזונות מן החי מגבירה את הסיכוי לאוסטיאופורוזיס, עקב יצירת סביבה חומצית בדם, אותה הגוף סותר בעזרת סידן שפועל כחומר בסיסי יעיל ביותר.

* השמנת יתר: תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח תורמת להורדה במשקל ולשמירה על משקל תקין. תזונה זו גורמת לחילוף חומרים מהיר יותר ולהפיכת הקלוריות לחום גוף במקום אגירתן בצורת שומן. כמו כן, תזונה זו גורמת לאנשים להיות יותר פעילים מבחינה גופנית.

* יתר לחץ דם: תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח תורמת לאיזון יתר לחץ דם.

הרפואה המערבית נוטה להתבסס על טיפול תרופתי וניתוחים יותר מאשר טיפול דרך שינוי אורח החיים והתזונה. זו היא גם ההעדפה של חלק גדול מהאוכלוסיה, כיוון שלקיחת תרופות דורשת פחות מאמץ משינוי אורח החיים.
שינוי תזונתי יפחית במידה ניכרת את הצורך בטיפול תרופתי וניתוחים, יחד עם תופעות הלוואי השליליות של התרופות והסיכונים הכרוכים בניתוחים. חשוב לציין ששימוש בתרופות ופניה לבית חולים מהווים את הגורם מספר 3 לתמותה בארה"ב.
כמו כן, שינוי תזונתי יביא לחסכון עצום בעלויות העתק של תרופות וניתוחים.
בנוסף ליתרונות הנ"ל תזונה מן הצומח זולה יותר מתזונה מן החי, היא שומרת יותר על הסביבה ואינה פוגעת בבעלי החיים.

מומלץ לאכול במשך חודש תזונה המבוססת על מזונות מלאים ומגוונים מן הצומח:

* עיקר התזונה מבוסס על מגוון של מזונות מן הצומח שהינם מלאים ובלתי מעובדים [ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וכד']
* להפחית למינימום צריכה של מזונות מזוקקים ומעובדים [מוצרים מקמח לבן, סוכר וכד']
* להפחית למינימום צריכת דגים [0-10% מהתזונה].
* להמנע מצריכה של בשר, עוף, ביצים ומוצרי חלב.
* להקטין צריכה של שמנים מעובדים [שמן תירס, שמן זית וכו'] ומלח.
הערה: אם מאמצים תזונה זו כאורח חיים, מומלץ להיות במעקב לגבי ערכי הברזל ובי12 בדם, ובמידת הצורך לקחת תוספי תזונה.

הרצאה של ד"ר קולין קמפבל (מחבר "מחקר סין") באתר TED:

 

הרצאות מרתקות של ד"ר מייקל גרגר בנושא של תזונה טבעונית כרפואה מונעת:

ספרות בנושא:
* "מחקר סין" של ד"ר קולין קמפבל.
* הספר "בריא בן מאה" מאת ג'ון רובינס.
* נייר עמדה של ארגון הדיאטה האמריקאי בנושא תזונה צמחונית.
* הספר "לא לסרטן" מאת דויד סרוואן – שרייבר

באתר פשוט יוגה תוכל/י למצוא מגוון רב של מתכוני בריאות טבעוניים, מידע על צמחונות וטבעונות, תזונה יוגית וניקוי וריפוי הגוף בעזרת תזונה.

להדרכה, הכוונה ותמיכה אישית במעבר לתזונה צמחונית / טבעונית / רואו פוד Raw Food / תזונה יוגית ראה/י תזונה אחד על אחד וסדנאות בישול.

בעזרת יוגה ומדיטציה ניתן לרפא מגוון רחב של בעיות רפואיות. התקשר/י עכשיו 052-3470949 או לחצ/י צור קשר לתיאום שיעור התנסות בחינם של יוגה קלאסית  או קורס מדיטציה ומודעות, שיעור פרטי של יוגה לטיפול בבעיות רפואיות או מפגש אישי של מודעות רגשית וטיפול רגשי. השיעורים מתקיימים בחיפה ובקריות.

Speak Your Mind